Νέα

Τελετή απονομής μεταλλίων του Δ.Δ.Ο.Α.Θ. 2021

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη τελετή απονομής μεταλλίων, αλλά για μία οικογενειακή συνάντηση των οινοποιών της Ελλάδας!

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του «21ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης» καθώς και του «7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», με τη συμμετοχή των βραβευμένων οινοποιών και αποσταγματοποιών από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Στέλλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ καλωσόρισε το κοινό και ευχαρίστησε ενώπιον των παραβρισκόμενων τον πρόεδρο του Διαγωνισμού κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τους γευσιγνώστες-κριτές, την οργανωτική επιτροπή, την επιτροπή του προέδρου του Διαγωνισμού, τον διευθυντή της ΕΝΟΑΒΕ κ. Γιάννη Αλμπάνη και τα στελέχη της.

Ιδιαιτέρως ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τους χορηγούς του Διαγωνισμού για την υποστήριξη και συγκεκριμένα την Τράπεζα Πειραιώς και τις εταιρείες: Cork Hellas, Κλιμαμηχανική, Κοροπούλης, τη Selloplast - Αλ. Παγιάτζας, AlpaGlass, GS Labelprint, Αμπελοοινική, Astron, Γιαννουκάκης, Forlabels, Novacert, Vitro, GR Inox και Metalux καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας: ΕRT3 TV, TV100, 102 FM, 958FM, FM 100, Green Box (Wine Trails, Agronews), Οινοχόος, Επιχειρώ, Oinos και Greek Cellar.

Όπως συνηθίζεται σε κάθε τελετή του Διαγωνισμού, εθιμοτυπικά στην έναρξή της απονέμεται εκ μέρους των Ελλήνων οινοποιών το «Greek Wine Industry Award» σε προσωπικότητα που έχει συμβάλει στη διάδοση του Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό.
Φέτος το «Greek Wine Industry Award» προσφέρθηκε στον Βρετανό κ. Steve Daniel, πολυβραβευμένο και παγκόσμια αναγνωρισμένο επαγγελματία στο εμπόριο οίνου, φιλέλληνα και αξιόλογο πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό.

Τη διάκριση απένειμε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ και οινοποιός, Δρ. Γιάννης Βογιατζής. Αμέσως μετά ξεκίνησε η απονομή των μεταλλίων την οποία κατεύθυνε ο πρόεδρος του Διαγωνισμού, master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Πρωτίστως στον χαιρετισμό του ο κ. Λαζαράκης ενημέρωσε τους οινοποιούς για θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνιστικού μέρους της διοργάνωσης.
Αξίζει να αναφερθεί πως το διαγωνιστικό στάδιο των δύο Διαγωνισμών πραγματοποιήθηκε στις 19 με 21 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 25 αναγνωρισμένων γευσιγνωστών-κριτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την καθοδήγηση του προέδρου κ. Λαζαράκη MW και τη συνεργασία τεσσάρων master of wine και ενός master sommelier στα προεδρεία των τραπεζιών.

Επιπλέον τον Διαγωνισμό κάθε χρόνο παρακολουθεί ομάδα μαθητευόμενων γευσιγνωστών που συμμετέχει στις διαδικασίες χωρίς όμως να συμμετέχει στη βαθμολογία. Έτσι η διοργάνωση αποτελεί και μέσο εκπαίδευσης νέων κριτών.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Μάλιστα ο κ. Καλαφάτης απένειμε το πρώτο μετάλλιο, για τον "Καλύτερο Οίνο του Διαγωνισμού" και συγκεκριμένα τον οίνο "Xi 2016" στο Κτήμα Τέχνη Οίνου.

Εξάλλου, το μετάλλιο για το "Καλύτερο Απόσταγμα του Διαγωνισμού" απένειμε η Dr. Πετρούλα Ταραντίλη, Προϊσταμένη Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γενικό Χημείου του Κράτους, στην ποτοποιία Βρυσσάς για το "Τσίπουρο Τυρνάβου Βρυσσά με γλυκάνισο".

Στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στο πλαίσιο της τελετής, τη λίστα κρασιού της βραδιάς αποτέλεσαν βραβευμένοι οίνοι και το καλύτερο απόσταγμα του Διαγωνισμού. Συγκεκριμένα: ο αφρώδης οίνος Velvet 2005 της Καΐρ, το Τσίπουρο Τυρνάβου Βρυσσά με γλυκάνισο, ο λευκός οίνος Δύο Ποτάμια Barrique 2019 της Samartzis Estate Wines, ο ροζέ οίνος Τομή Μοσχοφίλερο 2020 του Troupis Winery, ο ερυθρός οίνος Απλά 2019 της Oenops Wines και ο επιδόρπιος φυσικώς γλυκύς οίνος Vinsanto 12 ετών παλαίωσης της Venetsanos Wines.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» (ΕΝΟΑΒΕ) και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και όλων των φορέων του κλάδου.

Η κατοχή των μεταλλίων αποτελεί σημαντική επιβράβευση για τις οινοποιίες καθώς και αξιόλογο εργαλείο marketing για την προώθηση των οίνων τους.

Επιπλέον, οι οινοποιίες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στις φιάλες των οίνων που έχουν βραβευθεί το αυτοκόλλητο διακριτικό μετάλλιο που έχουν κατακτήσει, γεγονός που διευκολύνει τις πωλήσεις τους σε επαγγελματίες διανομείς και καταναλωτικό κοινό.

Τα αποτελέσματα του «21ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης» και του «7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», καθώς και όλες τις πληροφορίες για τη διοργάνωση, τον κανονισμό, τους γευσιγνώστες-κριτές, τους χορηγούς και το προφίλ των Διαγωνισμών, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.
Συμμετοχή στο Διαγωνισμό
Αποτελέσματα & Βραβεία
Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

Επικοινωνία

Πολυτεχνείου 17β, Ισόγειο με πρόσοψη επί της Ολυμπίου Διαμαντή 2
54626, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τηλ: 2310 281617
email: info@tiwc.gr
Follow us:

glosses mobile