• ΠΕΡΠΕΡΑ Σοφία
    Οινολόγος/All About Greek Wines Η.Π.Α.

Η Σοφία Πέρπερα έλαβε τα διπλώματα Χημείας και Οινολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οινογευστικής DUAD (Diplôme Universitaire d'Aptitude à la Dégustation) καθώς και Βaccalaureat στην Οινολογία από το Πανεπιστήμιο Bordeaux ΙΙ. Διαθέτει 18ετή εμπειρία στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών marketing, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για το ελληνικό κρασί στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Eργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Château Magdelaine, Premier Grand Cru Classé de St Emilion και στο Κτήμα Χατζημιχάλη ενώ από 1998 έως 2002 στο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, τις δραστηριότητες του οποίου διηύθυνε για μια χρονιά.  

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με το ΣΕΟ ασχολήθηκε με την προβολή του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την οινική νομοθεσία, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον οινικό κλάδο και τη διοργάνωση διακρατικών ενεργειών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

Το 2003 ίδρυσε την εταιρεία Thalassi η οποία σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής του ελληνικού κρασιού στη Βόρειο Αμερική με διακριτικό τίτλο All About Greek Wine.

Η Σοφία ασχολείται το συντονισμό της στρατηγικής και των ενεργειών marketing των Wines of Greece. Από το 2010 έως το 2018 διηύθυνε το Γραφείο Οίνου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου στη Βόρειο Αμερική, συντονίζοντας τις ενέργειες προβολής των Wines of Greece.

Είναι Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου από το 2009 ενώ συχνά καλείται να συμμετάσχει σε εθνικές επιτροπές για την προβολή και την προώθηση του ελληνικού κρασιού. Συμμετέχει επίσης εκ μέρους του ΣΕΟ στις συνεδριάσεις της Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV) καθώς και στην ομάδα Civil Dialogue GroupWineτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ενώ στο παρελθόν συμμετείχε επίσης στην Συμβουλευτική Επιτροπή Οίνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 2010 έως το 2018 η Σοφία διηύθυνε τις ενέργειες προβολής των οινοποιείων της Σαντορίνης στις ΗΠΑ με διακριτικό τίτλο Wines from Santorini που στόχο είχαν την ανάδειξη της Σαντορίνης ως κορυφαίο οινικό προορισμό.

Από το 2015 έως το 2018 συντόνισε το πρόγραμμα προβολής του ΣΕΟ στην αγορά της Γερμανίας.

Υπήρξε κατά διαστήματα συνεργάτης του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών αλλά και της Enterprise Greece.

Τέλος, έχει συνεργαστεί με τον ΣΕΒ (Πρότυπο σχέδιο διαχείρισης αλλαγών σε ΜΜΕ στον ευρύτερο τομέα της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας: κρασί) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Marketing Issues for Greek Wine in Canada & USA) στην εκπόνηση μελετών για τον αμπελοοινικό κλάδο.

Το Σεπτέμβριο 2011 ανακηρύχθηκε η καλύτερη πρεσβευτής για το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το έγκριτο περιοδικό Wine Business International ενώ το 2012 και το 2013 συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην οινική αγορά των ΗΠΑ από το intowine.com.

Συμμετέχει ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνων ανάμεσά τους στον Texsom International Wine Awards και στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων & Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης ενώ άρθρα της έχουν εμφανιστεί σε σημαντικές ελληνικές και Αμερικανικές οινικές εκδόσεις.

Συνεντεύξεις της Σοφίας Πέρπερα αλλά και άρθρα πάνω στη δουλειά της έχουν εμφανιστεί σε έγκριτες Ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά όπως: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Το Βήμα, Τα Νέα, Το Χρήμα, Lifo, Protagon κλπ