H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ
“21ο ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

19 - 21 Οκτωβρίου 2021

Συμμετοχή στον διαγωνισμό

1. ΣΥΝΔΕΣΗ/ ΕΓΓΡΑΦΗ

Η δήλωση συμμετοχής πραγματοποιείται μόνο μέσα από την ιστοσελίδα www.tiwc.gr.
Αν έχετε συμμετάσχει σε προηγούμενο Διαγωνισμό, συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το email σας και τον κωδικό σας. Αν αυτή είναι η πρώτη σας συμμετοχή, δημιουργείστε έναν προσωπικό λογαριασμό καταχωρώντας τα στοιχεία σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με το email και τον κωδικό σας.

2. ONLINE ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται αφού συνδεθείτε, επιλέγοντας το Συμμετοχή στο Διαγωνισμό  Online Δήλωση Συμμετοχής Οίνων ή Online Δήλωση Συμμετοχής Αποσταγμάτων, και συμπληρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

(*) Για κάθε προϊόν που θα δηλώσετε πρέπει να επισυνάψετε ηλεκτρονικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά - υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει να αποστείλετε κανένα δικαιολογητικό σε φυσική μορφή (είτε μέσω ταχυδρομείου είτε μαζί με την αποστολή των δειγμάτων):

Α. Για κάθε Οίνο:

1. Τις Ετικέτες του στην Ελληνική Γλώσσα (κύριας και βοηθητικής, εφόσον υπάρχει)
2. Για τους Οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, την απόφαση της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάταξη στην αντίστοιχη κατηγορία
3. Για τους Οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, την έγκριση της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την αρίθμηση των ετικετών
4. Για τους Ποικιλιακούς Οίνους, την έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάταξη στην αντίστοιχη κατηγορία.
5. Για τους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη (επιτραπέζιοι) την δήλωση παραγωγής, από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και το Παραστατικό προμήθειας του σχετικού οίνου (εφόσον αγοράστηκε από άλλο οινοποιό).
6. Για τους Βιολογικούς Οίνους, το σχετικό πιστοποιητικό από τον φορέα Πιστοποίησης.
7. Για τα οινοποιεία – αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν τους όρους (Κτήμα, Αμπελώνας(ες), Πύργος, Μοναστήρι, Κάστρο, Βίλα, Αρχοντικό, Μετόχι, Αγρέπαυλη, Αμπέλι(α)) στην διακριτική τους ονομασία, την απόφαση της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρήση των όρων στις ετικέτες των οίνων
8. Για τους Οίνους Reserve, Grand Reserve και Cava, βεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έχουν τηρηθεί οι ελάχιστοι απαιτούμενοι χρόνοι παλαίωσης σύμφωνα με τη νομοθεσία και έχει δοθεί η σχετική άδεια.
9. Φωτογραφία της Φιάλης του Οίνου, στην ετικέτα της οποίας να φαίνεται η αντίστοιχη εσοδεία ή χωρίς εσοδεία) (προαιρετικά).

Β. Για κάθε απόσταγμα

1. Αντίγραφο της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Αποσταγματοποιού ή/και Ποτοποιού
2. Βεβαίωση συμμόρφωσης της ετικέτας προς τη νομοθεσία, από την αρμόδια τοπική Χημική
Υπηρεσία, στην οποία περιλαμβάνεται και η σφραγισμένη εγκεκριμένη ετικέτα.
3 Πρωτόκολλο εξόδου του αποστάγματος από την αποταμίευση ωρίμασης ή πιστοποιητικό
παλαίωσης (μόνο για παλαιωμένα αποστάγματα) από την αρμόδια τοπική Χημική Υπηρεσία
4. Φωτογραφία της Φιάλης του Αποστάγματος (προαιρετικά).

3. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Η προθεσμία των δηλώσεων συμμετοχής και παραλαβής των δειγμάτων και των δικαιολογητικών είναι η:

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021

Κανένα δείγμα (κρασί, απόσταγμα, δήλωση συμμετοχής, δικαιολογητικά) δεν θα γίνεται δεκτό μετά το πέρας της ανωτέρω ημερομηνίας. (Με εξαίρεση τις αποφάσεις της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την αρίθμηση των ετικετών ή την κατάταξη του κρασιού στην σχετική κατηγορία που μπορούν να αποσταλούν και μετά τις 08/10 και το συντομότερο δυνατόν σε περίπτωση υπαιτιότητας της Υπηρεσίας για την καθυστέρηση. Σε αυτή την περίπτωση παρακαλούμε αποστείλετε εμπρόθεσμα υπεύθυνη δήλωση ότι έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δεσμεύεστε να μας αποστείλετε την βεβαίωση με την παραλαβή της).

4. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής δείγματος (οίνου και αποστάγματος) ανέρχεται στα:

100 € / δείγμα, από 1 έως 4 δείγματα

90 € / δείγμα, από 5 έως 8 δείγματα

85 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα


5. ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για τον τρόπο πληρωμής μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

Α. Με κατάθεση σε λογαριασμό όψεως της Εν.Ο.Α.Β.Ε. (Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει το όνομα της εταιρίας σας ως αιτιολογία της πληρωμής):

• Alpha Bank, IBAN GR91 0140 7410 7410 0200 2000 210
• Τράπεζα Πειραιώς, IBAN GR85 0172 2020 0052 020 14279954
• Εθνική Τράπεζα, IBAN GR10 0110 2100 0000 2102 0675 522

Β. Με πιστωτική κάρτα * (VISA / MASTERCARD), μόνο μέσω του e-shop της ιστοσελίδας www.tiwc.gr, κατά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής.

Η εξόφληση της συμμετοχής πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2021. Όσα δείγματα δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι 08 Οκτωβρίου 2021, θα αποκλείονται από τη διαδικασία.

6. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

Α. Για κάθε οίνο που θα διαγωνιστεί, παρακαλούμε να αποστείλετε:

Πέντε (5) φιάλες με την εμπορική τους μορφή, συνολικού όγκου τουλάχιστον 3,75 λίτρων

Β. Για κάθε απόσταγμα που θα διαγωνιστεί, παρακαλούμε να αποστείλετε:

i. Δύο (2) φιάλες με την εμπορική τους μορφή, συνολικού όγκου τουλάχιστον 1,0 λίτρου

Τα δείγματα θα παραλαμβάνονται από Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2021 (όχι νωρίτερα) μέχρι και την Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2021 (όχι αργότερα) και ώρες από 8:30 έως 16:30

Διεύθυνση Αποστολής:
Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
ΔΕΘ-Helexpo, Εγνατία 154, Αποθήκη Διαγωνισμού Οίνου,
Τ.Κ. 546 36, Θεσσαλονίκη

Στο δελτίο αποστολής θα αναγράφετε τα ακόλουθα φορολογικά στοιχεία του Παραλήπτη:

Επωνυμία: ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. Α.Ε.
Επάγγελμα: Υπηρεσίες Οινικού Τουρισμού
Α.Φ.Μ.: 094526311
ΔΟΥ: ΦΑΕ Θεσσαλονίκης
Τηλ: 2310-281617

Και θα αναγράψετε ότι πρόκειται για “Δείγματα άνευ αξίας”.

Στα κιβώτια θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς:
“ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

(*) Οι συμμετέχοντες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη και επιβαρύνονται με τα έξοδα φόρτωσης, μεταφοράς και εκτελωνισμού, τα οποία και ρυθμίζουν απευθείας με τις μεταφορικές εταιρείες. Προϊόντα που δε συμμορφώνονται με τα παραπάνω εξαιρούνται του διαγωνισμού, χωρίς επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και των δειγμάτων στον αποστολέα.
(**) Δηλώσεις συμμετοχής, δικαιολογητικά και δείγματα πρέπει να έχουν παραληφθεί μέχρι και τις 08 Οκτωβρίου 2021. Πέραν της ημερομηνίας αυτής δεν γίνεται δεκτό ΚΑΝΕΝΑ δείγμα (κρασιά, αποστάγματα, δελτία συμμετοχής, δικαιολογητικά).
(***) Δικαίωμα απόσυρσης συμμετοχής από τον Διαγωνισμό με επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και των δειγμάτων υπάρχει μέχρι και τις 08 Οκτωβρίου 2021. Σε περίπτωση απόσυρσης συμμετοχών μετά από αυτή την ημερομηνία, ο διοργανωτής δεν έχει καμία υποχρέωση επιστροφής του αντιτίμου συμμετοχής ή/και των δειγμάτων.

7. ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Οίνοι

Στο Διαγωνισμό Οίνου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι συσκευασμένοι, σε γυάλινη συσκευασία έως 2 lt, οίνοι (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ποικιλιακοί, ειδικοί οίνοι με ένδειξη καταγωγής και προέλευσης και οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη - επιτραπέζιοι). Οίνοι συσκευασμένοι σε Ασκούς (Bag-In-Box) λαμβάνουν μέρος στο Διαγωνισμό και βαθμολογούνται κανονικά, αποκλείονται όμως από τη βράβευση και την απονομή μεταλλίου.

Αποστάγματα

Στο Διαγωνισμό Αποσταγμάτων μπορούν να συμμετάσχουν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης που παράγονται από αποσταγματοποιείο ή/και ποτοποιείο που κατέχει αντίστοιχη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος αποσταγματοποιού ή/και ποτοποιού.

Πειραματικά δείγματα (οίνοι ή αποστάγματα)

Επιπλέον μπορούν να διαγωνιστούν και να αξιολογηθούν και πειραματικά δείγματα (οίνοι ή αποστάγματα) από οινοποιεία, αποσταγματοποιεία ή ποτοποιεία που λειτουργούν νόμιμα. Τα πειραματικά δείγματα αξιολογούνται από τις κριτικές επιτροπές, η βαθμολογία τους κοινοποιείται αποκλειστικά στους παραγωγούς τους, αποκλείονται όμως από τη βράβευση και την απονομή διάκρισης (μετάλλιο ή ειδική διάκριση).
Όλα τα προϊόντα, πλην των πειραματικών δειγμάτων, πρέπει να προορίζονται για πώληση και να προέρχονται από μια ομογενή παρτίδα όγκου τουλάχιστον 1.000 λίτρων. Σαν εξαίρεση, μπορούν να γίνουν δεκτά δείγματα από παρτίδα όγκου τουλάχιστον 100 λίτρων, μετά από αιτιολόγηση.

8. ΜΕΤΑΛΛΙΑ / ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Α. Μετάλλια

Τα μετάλλια που απονέμονται στους οίνους/αποστάγματα με βάση τη βαθμολογία τους είναι τα ακόλουθα: • Χρυσό Μετάλλιο
• Ασημένιο Μετάλλιο
• Χάλκινο Μετάλλιο

Β. Καλύτερος οίνος ανά Κατηγορία

Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογούνται από όλους τους κριτές και απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου της κάθε κατηγορίας:
• Καλύτερος Λευκός Οίνος (κατηγορία 1)
• Καλύτερος Ροζέ Οίνος (κατηγορία 2)
• Καλύτερος Ερυθρός Οίνος (κατηγορία 3)
• Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος (κατηγορία 4)
• Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος (κατηγορία 5)
• Καλύτερη Ρετσίνα (κατηγορία 6)

Προϋπόθεση απονομής των ανωτέρω διακρίσεων είναι να συμμετέχουν στο διαγωνισμό τουλάχιστον πέντε (5) δείγματα της ίδιας κατηγορίας

Γ. Καλύτερος οίνος και καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού

Οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογούν από όλους τους κριτές και απονέμεται :

Ο καλύτερος οίνος του διαγωνισμού

Το απόσταγμα με την μεγαλύτερη βαθμολογία λαμβάνει τη διάκριση:
• Το καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού

Δ. Ειδικές Διακρίσεις Οίνων

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού θα απονεμηθούν ειδικές διακρίσεις σε οίνους που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, εφόσον συμμετέχουν στο διαγωνισμό με τουλάχιστον 5 δείγματα ανά κατηγορία και η βαθμολογία τους αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο.

α) σε έναν (1) ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Ασύρτικο,
β) σε έναν (1) ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Μαλαγουζιά,
γ) σε έναν (1) ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Βιδιανό,
δ) σε έναν (1) ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Ξυνιστέρι,
ε) σε έναν (1) ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Μοσχοφίλερο,
στ) σε έναν (1) ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Σαββατιανό,
ζ) σε έναν (1) ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Αγιωργίτικο,
η) σε έναν (1) ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο, ο οποίος προέρχεται από την ποικιλία Ξινόμαυρο,
θ) σε έναν (1) βιολογικό οίνο

Επισημαίνεται ότι εφόσον υπάρξει οίνος, ο οποίος βραβευθεί ως ο καλύτερος της κατηγορίας του και εντάσσεται στις ανωτέρω ειδικές διακρίσεις, τότε λαμβάνει αυτομάτως και την αντίστοιχη ειδική διάκριση.

9. ΜΕΤΆΛΛΙΑ: ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΙΑΛΗΣ

Τα αυτοκόλλητα βραβεία φιάλης βοηθούν τους καταναλωτές να ξεχωρίζουν τους βραβευμένους οίνους/ αποστάγματα και να τους/τα επιλέγουν στις αγορές τους. Για όλους τους βραβευμένους οίνους και αποστάγματα του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, δίνεται η δυνατότητα προμήθειας αντίστοιχων αυτοκόλλητων βραβείων φιαλών (stickers).

10. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 19, Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr

11. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων:

- Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου - Ε.Δ.Ο.Α.Ο.
- Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος - ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε
- Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου - ΕΝ.Ο.Α.Π
- Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης - Δ.Ο.Κ.
- Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής - ΕΝ.Ο.Α.Α
- Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας - ΕΝ.Ο.Α.Κ.
- Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου - ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α
- Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών - Σ.Ε.Α.Ο.Π.
- Ένωση Ελλήνων Οινολόγων

Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο κύριος Κωνσταντίνος Λαζαράκης ΜW

12. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

1. Λευκός Ήρεμος Οίνος, (Ξηρός - Ημίξηρος – Ημίγλυκος- Orange Wine και υπερπίεση διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη από 0,5 Bar, 20°C)

1.a Λευκός Οίνος Ήρεμος, Ξηρός
Οίνοι που περιέχουν έως και 4 g/L αναγόντων σακχάρων ή έως 9 g/L, εφόσον η ολική οξύτητα, εκφρασμένη σε g/L τρυγικού οξέος, δεν είναι μικρότερη από την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα, κατά περισσότερο από 2 g/L
1.b Λευκός Ήρεμος Οίνος, Ημίξηρος – Ημίγλυκος

Οίνοι που περιέχουν περισσότερα από 4,1 g/L έως 45 g/L αναγόντων σακχάρων
1.c Λευκός Ήρεμος Οίνος - Orange Wine

2. Ροζέ Ήρεμος Οίνος, (Ξηρός - Ημίξηρος - Ημίγλυκος και υπερπίεση διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη από 0,5 Bar, 20°C)

2.a Ροζέ Οίνος Ήρεμος, Ξηρός

Οίνοι που περιέχουν έως και 4 g/L αναγόντων σακχάρων ή έως 9 g/L, εφόσον η ολική οξύτητα, εκφρασμένη σε g/L τρυγικού οξέος, δεν είναι μικρότερη από την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα, κατά περισσότερο από 2 g/L
2.b Ροζέ Ήρεμος Οίνος, Ημίξηρος ή Ημίγλυκος
Οίνοι που περιέχουν περισσότερα από 4,1 g/L έως 45 g/L αναγόντων σακχάρων

3. Ερυθρός Ήρεμος Οίνος, (Ξηρός - Ημίξηρος - Ημίγλυκος και υπερπίεση διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη από 0,5 Bar, 20°C)

3.a Ερυθρός Οίνος Ήρεμος, Ξηρός
Οίνοι που περιέχουν έως και 4 g/L αναγόντων σακχάρων ή έως 9 g/L, εφόσον η ολική οξύτητα, εκφρασμένη σε g/L τρυγικού οξέος, δεν είναι μικρότερη από την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα, κατά περισσότερο από 2 g/L
3.b Ερυθρός Ήρεμος Οίνος, Ημίξηρος ή Ημίγλυκος
Οίνοι που περιέχουν περισσότερα από 4,1 g/L έως 45 g/L αναγόντων σακχάρων

4. Επιδόρπιος Οίνος (Ήρεμος , Γλυκός)

Οίνοι που περιέχουν περισσότερα από 45 g/L αναγόντων σακχάρων
4.a Οίνοι φυσικώς γλυκείς
4.b Οίνοι γλυκείς φυσικοί (Οίνοι λικέρ)

5. Αφρώδης Οίνος (Αφρώδες - Ημιαφρώδες)

5.a Ημιαφρώδεις Οίνοι
Οίνοι που παρουσιάζουν υπερπίεση διοξειδίου του άνθρακα 0,5 – 2,5 Bar στους 20°C.
5.b Αφρώδεις Οίνοι
Οίνοι που παρουσιάζουν υπερπίεση διοξειδίου του άνθρακα μεγαλύτερη από 2,5 Bar στους 20°C.

6. Ρετσίνα

7. Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προελεύσεως:

7.α. Αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρο ή τσικουδιά)
7.b. Αποστάγματα οίνου
7.c. Brandy
7.d Αποστάγματα σταφυλής
7.e Αποστάγματα σταφίδας
7.f Αποστάγματα οινολασπών